Заклад професійної (професійно-технічної) освіти «Миколаївський центр професійної освіти»

  • Круглий стіл "Використання кулінарної спадщини України"

    Методична комісія викладачів та майстрів виробничого навчання професій громадського харчування провела круглий стіл з теми: «Використання кулінарної спадщини України - сходинка до професійної підготовки кваліфікованого робітника».

    Українська народна кухня — невід'ємна частина української культури. У ній знайшли відображення багатовікова історія, звичаї і традиції.

    З давніх-давен Україна здавна славиться своєю гостинністю, багатою і смачною кухнею. І понині її страви користуються популярністю не лише в Україні, а й далеко за її межами. Борщі та пампушки, паляниці й галушки, вареники й ков­баси, печеня й напої з фруктів і меду і ще багато іншого.

    Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів. Деякі страви мають багатовікову історію, а деякі, наприклад наш український Борщ ЮНЕСКО внесла до списку нематеріальної культурної спадщини.

     
     

    Захід спрямований на ознайомлення зі стравами української національної кухні і харчуванням українського народу, збереження національних традицій та культури й спадщини українців й осучасненням українських страв.

    Члени методичної комісії презентували доповіді з тем:

    - голова методичної комісії Гавриленко Н. В. ознайомила з історією української кухні,

    - автентичні страви презентувала майстер в/н Фіц С.П.,

    - майстер в/н Білоножко М.В. познайомила з козацькими стравами,

    - майстер в/н Гаврилюк Т.К., виступила з темою: «Гастрономічні традиції регіонів України,

    - майстер в/н Панасюк С.В виступила з темою: «Вареники-Божі хваленики»,

    - майстер в/н Каськів О.В., розповіла про осучаснення старовинних українських страв,

    - викладач Щербань О.А. познайомила з традиційними та обрядовими українськими  стравами.

    Також члени методичної комісії презентували кожен власну приготовлену страву: холодець, деруни Панські, ковбаса домашня, вареники, вергуни, щука фарширована, мазурики, куліш, шулики, пиріг «Баба-шарпанина».

     
     
     

    Наприкінці заходу майстер в/н Мішура Є.Р., презентувала українську кухню у віршах, піснях, приказках і всі заспівали пісню:

    Одна калина за вікном,

    Одна родина за столом,

    Одна стежина, щоб додому йшла сама,

    Одна любов на все життя,

    Одна журба до забуття

    І Україна, бо в нас іншої нема!

     
     
    розміщено: 04.03.2024